Risukarhi: Treeniä ja tuumailua
Kysymykset, kommentit, palaute: eero.kantola@risukarhi.com tai Facebook. Vastaan ja kommentoin voimieni ja kiireideni mukaan. Pohdinnat ovat omia näkemyksiäni, joissa peilaan opittua omaan kokemukseen. Vältän tieteellisyyttä, pyrin maanläheisyyteen. Voin tehdä virheitäkin - jo seuraavana päivänä voi olla saatavilla uutta tutkimustietoa. Liikkumisiin!

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Treeniä ja tuumailua

On melkoisen jännä olo. Tunnin treenistä 27 minuuttia kului nyrkkeilysäkin kimpussa, 13 minuuttia levytangon ja painojen seurassa ja 20 minuuttia jäi jotakuinkin kahvakuulille. Viimeisten minuuttien aikana annoin pitkästä aikaa sykkeiden nousta kunnolla korkealle.

Jos en syvenny nyt voimapuoleen, niin käytännössä noin puolet ajasta oltiin kevyellä aerobisella tasolla ja yli varttitunti sillä alueella jota juoksun puolella sanotaan vauhtikestävyysalueeksi (vk). Suunnon määritelmissä se on taso kolme, eli "reippaasti." Loppu oli sitten "oikeata kovaa" - muttei kuitenkaan ihan maksimitasoa. Tätä enempää kovaa treeniä ei kuntoilijan viikossa kannata tehdä, puoli tuntia voi olla liikaa ja olla liian rasittavaa kuntopohjaan verrattuna. Jokaista oikeasti kovaa puolituntista kohti pitäisi kuitenkin olla jotakuinkin viisi-kuusi tuntia kevyttä peruskestävyystreeniä tehtynä ja se oikeasti matalilla sykkeillä. Silloin keho on valmis ottamaan kovan treenin rasituksen vastaan; siitä on vielä enemmän hyötyä ja vähemmän haittaa.

Eli tässä samalla vastaus usein kuultuun kysymykseen - onko siitä Hiit-harjoittelusta hyötyä? On, on siitä, mutta se on turvallista ja monin verroin hyödyllisempää jos jokaista minuutin rykäisyä kohti on tehty vaikkapa yhdeksän minuuttia kevyttä "verihuuhtelua," eli peruskuntoharjoittelua matalilla sykkeillä. Silloin terävät rasituspiikit voivat nostaa kuntotasoa huomattavasti, ne tuovat matalatehoisen treenin tulokset esiin. Näin minä tämän olen ymmärtänyt ja valtaosa minua pätevämmistä asiantuntijoista tuntuu olevan samoilla linjoilla.

Mutta summa summarum - hieno olo tällaisesta yhdistelmätreenistä tulee! Keho on ns. "pumpissa," lihaksisto kohisee huoltotehtävissä olevaa verta. Liikkumisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti